شیرمفیدترین ماده طبیعی جهان
به گزارش عینک ارومیه، گنجاندن لبنیات در برنامه غذایی روزانه از نکاتی است که اکثراً از آن غافل می مانیم. اگر بدانید که شیر و محصولات جانبی اش چه مقدار برای سلامت لازم اند ... بر مبنای هرم غذایی برای داشتن یک برنامه برنامه تغذیه مناسب، متعادل و متنوع، علاوه بر گنجاندن گروه نان و غلات سبزیجات، میوه جات، گوشت و جایگزین های آن، گروه

شیرمفیدترین ماده طبیعی جهان
گنجاندن لبنیات در برنامه غذایی روزانه از نکاتی است که اکثراً از آن غافل می مانیم. اگر بدانید که شیر و محصولات جانبی اش چه مقدار برای سلامت لازم اند ...
بر مبنای هرم غذایی برای داشتن یک برنامه برنامه تغذیه مناسب، متعادل و متنوع، علاوه بر گنجاندن گروه نان و غلات سبزیجات، میوه جات، گوشت و جایگزین های آن، گروه شیر و لبنیات هم مقدار 2-3 واحد توصیه شده است. نوجوانان و جوانان و زنان باردار و شیردده و خانم های یائسه باید روزانه از 3-4 واحد از گروه شیر و لبنیات استفاده نمایند.
هر واحد شیر معادلیک لیوان یا 240 میلی لیتر از آن است که می توان آن را با یک لیوان ماست یا 2 لیوان دوغ غلیظ یا یک لیوان کشک یا 45 گرم پنیر جایگزین کرد. عمده ترین ویژگی های این گروه غذایی نسبت به سایر گروه ها، توانایی تامین نیازهای بدن به مواد مغذی، به طور متعادل است. برای روشن شدن موضوع به تغذیه نوازاد در شش ماهه اول بعد از تولد توجه کنید؛ نوزاد که منحصر از شیر مادر تغذیه می نماید. با افزودن ویتامین های A و D در15 روز بعد از تولد، تنها بابهره گیری از شیر مادر خود قادر می گردد وزن زمان تولد را د طول 5 یا 6 ماه به دو برابر افزایش دهد؛ حتی افزایش وزن و قد به طور هفتگی قابل رویت و مقدار گیری است. پروتئین شیر مادریا شیر سایر پستانداران حاوی تمامی اسیدهای آمینه ضروری هست و کربوهیدرات آن لاکتوز است که با آنزیمی به نام لاکتاز به گالاکتاز و گلوکز تجزیه می گردد و علاوه بر فراوری انرژی، ترکیبات بسیار ارزشمندی می سازد و محیط بسیار مناسبی را در دستگاه گوارش برای تراکم باکتری های مفید فراهم و از تراکم باکتری های بیماری زا جلوگیری می نماید. چربی موجود در شیر که به راحتی هضم می گردد. دو برابر پروتئین و قند موجود انرژی ایجاد می نماید. مواد معدنی شیر به صورت آزاد یا به صورت ترکیب با مواد پروتئینی، شامل کلسیم، فسفر، پتاسیم، ید سدیم و حتی به مقدار جزئی آهن است. ویتامین های موجود در شیر شامل ویتامین B1، B2، B6، B12 و A ویتامین C ویتامین D و ویتامین Eاست. موارد نام برده قسمتی از مواد مغذی موجود در شیر است که تریباً باارزش تغذیه ای این گروه از موادغذایی را نمایان می نماید و لزوم استفاده مرتب از این نعمت ارزشمند را در طول زندگی در تمامی سنین به اثبات می رساند.
فسفر
فسفر از ترکیبات بسیار مهم سلولی، به خصوص مولکول DNA است که حاوی کدهای ژنتیکی است؛ علاوه بر آن در واکنش بسیار مهم زیست شیمیایی بدن و فعال سازی آنزیم ها و شروع نماینده چرخه های فراوری انرژی وتامین نماینده رشد و ترمیم بافت ها و استحکام بخشی استخوان هامشارکت داشته و در ساختار بافت های مغز و اعصاب و عضلات بدن هم موثر است. با گنجاندن شیر در جیره غذایی روزمره، این ماده حیاتی تامین می گردد.مهمیم، ید، آهن و ...
گرچه آهن موجود در شیربسیار ناچیز است، ولی همین آهن کم هم خیلی بهتر و بیشتر از آهن موجود در سبزیجات قابل جذب است. مهمیم ضمن استحکام بخشیدن به استخوان بندی بدن همراه کلسیم و فسفر نقش بسیار عمده ای در سلامت بدن دارد. شیر علاوه بر داشتن ید (که مقدار آن بستگی به فصل و نوع تغذیه دام دارد)، حاوی مقدار کمی مس، روی و منگنز است که همگی آنها در ساخت و فراوری آنزیمها و هورمون های بدن نقش غیرقابل انکاری دارند.چرا افرادی قادر به تحمل شیر نیستند؟
الف) برخی از افراد به طور مادرزادی یا ارثی ممکن است فاقد آنزیم لاکتاز باشندکه به صورت عدم تحمل به لاکتوز تجلی پیدا می نمایند؛ یعنی به دلیل عدم امکان هضم و تجزیه آن، لاکتوز از روده باریک وارد روده عظیم شده و تحت تاثیرفعالیت های باکتری های روده عظیم، تخمیر و باعث ایجاد گاز و نفخ و دل پیچه و اسهال می گردد. این افراد باید از تغذیه با شیرهای تازه یا خشک حاوی لاکتوز جدا خودداری نمایند.ب) هستند هم کسانی که به دلیل عدم استفاده مدت های مدید و طولانی از شیر، لاکتاز فراوریی آنها در دستگاه گوارش تحلیل پیدا نموده یا فعالیت طبیعی خود را از دست می دهد.
ج) یا به دلیل ابتلا به التهابات و بیماری های عفونی روده ها، مخاط آنها آسیب دیده و قادر به ترشح و فراوری لاکتاز نیست.
در خصوص گروه ب و ج
می توان با مصرف تدریجی شیر (یعنی از یک قاشق مرباخوری در یک لیتر آب) شروع کرد و به تدریج با افزودن مقدار شیر از حجم آب کاست تا با افزایش توان و اثر بخشی لاکتاز، در مدت نه چندان طولانی قادر به تحمل شیر به مقدار لازم شد.البته تا رسیدن به حد تحمل لازم، مبتلایان به عدم تحمل ثانویه لاکتوز، می توانند از ماست یا دوغ جهت بهره مندی از ترکیبات ارزنده این ماده حیاتی استفاده نمایند.
درباره شیر و لبنیات چه می خواهید بدانید؟
1- نوشیدن شیر یا استفاده از ماست به چه کسانی توصیه می گردد؟شیر از زمان تولد یا شروع حیات رد خارج از رحم تا لحظه ای که از زندگی وداع کنیم به اسم یکی از گروه های غذایی اصلی در جیره روزانه تمام افراد باید گنجانده گردد.
2- آیا پروتئین شیر متفاوت از پروتئین گوشت است؟
بلی، ترکیب آمنواسیدهای شیر با گوشت فرق دارد. گرچه بدن ما به هر دو نیازمند است ولی پروتئین شیر مرغوب تر و مناسب تر از پروتئین گوشت هاست.
3- آیا به شیرهای که به مدت طولانی قابل نگهداری هستند، موادی اضافه می گردد؟
به هیچ وجه. افزودن هر نوع ماده نگهدارنده به شیر پاستوریزه و استریلیزه مجاز نیست.
4- مدت زمان نگهداری شیرهای پاستوریزه واستریلیزه شده، چه مدت است؟
شیر پاستوریزه بسته بندی شده از زمان فراوری به مدت 5-6 روز در دمای بین 2-6 درجه و شیر استریلیزه در دمای اطاق تا 6 ماه قابل نگهداری است.
5- آیا تفاوتی بین حساسیت به شیر و عدم تحمل به لاکتور وجود دارد؟
بلی. عدم تحمل به لاکتوز به دلیل کمبود یا عدم وجود لاکتاز است. ولی حساسیت به شیر یک واکنش غیر طبیعی بدن به پروتئین شیر است که ممکن است به صورت یبوست، سردردهای میگرنی و رگه های خون در مدفوع بچه ها با اسهال خونی بروزکند.
با مطالعه هر یک از عوارض مذکور باید از ادامه خوردن شیر خودداری گردد. حتی مادرانی که به فرزند خودشان شیر می دهند و زمینه حساسیت در خانواده شان وجود دارد از نوشیدن شیر گاو خودداری و از جایگزینی مناسبی استفاده نمایند.
6- آیا افرادی که به عدم تحمل لاکتوز مبتلا هستند، می توانند از پنیر استفاده نمایند؟
آری، چون در فرآیند تهیه پنیر، مقدار لاکتوز آن بسیار کاهش می یابد و لذا میل کردن آن برای افرادی که شیر را تحمل نمی نمایند، اشکالی ایجاد نخواهد کرد.
7- آیا پنیر کپک زده قابل استفاده است؟
غیر از پنیرهای حاوی کپک مخصوصی که از طرف فراورینمایندگان برای ایجاد طعم و عطر در فرانسه فراوری و با شرایط خاصی افزوده می شوند، میل کردن هر نوع پنیر کپک زده دیگر ممنوع است و باید حتماً دور ریخته گردد.
8- آیا برای نگهداری پنیرهای مازاد به مصرف می توان آنها را فریز کرد؟
نه خیر؛ چون بعد از خارج شدن از حالت انجماد، بسیار فسادپذیرتر می گردد. برترین راه نگهداری پنیر نگهداری آن در آب پنیر یا کیسه فریزر است.
شیر علاوه بر داشتن ید، حاوی مقدار کمی مس، روی و منگنز است که همگی آنها در ساخت و فراوری آنزیم ها و هورمون های بدن نقش غیرقابل انکاری دارند.
منبع:زندگی ایده آل، شماره 44.
/ج
منبع: راسخون